Heipulis hei!  Lupasin Samostunikan ohjetta ja se alkaa olla melkeinpä valmis. Päivän ohjelmaan tuli nyt vähän muutoksia, meille on justiinsa kohta tulossa ylläribyllärivieraita. Laitan kuitenkin ohjeen tähän nyt näkösälle, vaikken  ihan joka pilkkua ehtinyt  vielä tarkistaa.

Paiskatkaa kommenteilla, jos ohjeessa on epäselvyyksiä tai virheitä. Lisään myöhemmin 104-senttisen silmukkamääriä tai mittoja joihinkin kohtiin, kunhan saan ne valmiiksi. Tämä on ns. perusohje, erilaisia variaatioita voi matkan varrella kehitellä varsin vapaasti!

2247125626_b36996f621_m.jpg

 

SAMOSTUNIKA

Samostunika neulotaan ylhäältä alaspäin, eli se aloitetaan kaulusresorista.
Lankana Novita Samos, jota kuluu n. 200-250 g, riippuen tunikan pituudesta, hihojen pituudesta ja myös siitä, neulotko vai virkkaatko helmaan pitsiä. Virkkaamalla kuluu lankaa vähän enemmän.
Puikot 3½ mm ja 4½ mm.
 
Kirjoitan ohjeen ensin 110-senttiselle ja teen myöhemmin joko oman ohjeen TAI lisään tähän ohjeeseen 104-senttisen erot.
Ohjeen tunikassa on nappilista. Pienempi tunika on tehty ilman nappilistaa, joten se neulotaan alusta lähtien pyörönä.
 
Luo (100) s ohuemmille puikoille ja neulo tasona 1o, 1n resoria n. 2 cm. Tee 1½ cm kohdalla toiseen reunaan napinläpi: Neulo krs:n alussa  2 s, päätä 2 s ja jatka krs loppuun. Seuraavalla krs:lla neulo, kunnes viimeinen silmukka ennen päätettyjä. Neulo tämä s. oikein, takareunasta oikein, vielä kolmannen kerran etureunasta oikein = lisää 2 s samaan silmukkaan. Tämän jälkeen neulo krs. loppuun.
 
Kun resori on n. 2 cm, jaa neule osiin merkitsemällä hihat, etukappaleet ja takakpl silmukkamerkein: 20 s - 12 s - 36 s - 12 s - 20 s. Neulo tasona sileää neuletta ja aloita raglanlisäykset oikealla krs:lla: Lisää  (yhden silmukan päässä merkistä) silmukkamerkkien molemmin puolin 1 s joko langankierrolla tai nostamalla silmukoiden välinen lanka ja neulomalla se kiertäen oikein. Kappaleen reunoihin tulee edelleen 1o, 1n -resoria 4-5 silmukan verran.
 
Jatka lisäyksiä joka 2. krs ja tee toinen napinläpi n. 2-3 cm:n päähän edellisestä.
 
Kun kpl:n korkeus on n. 5 cm yhdistä neule renkaaksi ja neulo molempien reunojen 4 reunimmaista silmukkaa yhteen. Tarkista, että napinläpireuna tulee päällimmäiseksi!
Jatka neulomista suljettuna neuleena ja jatka kulmissa lisäyksiä edelleen joka 2. krs.
 
Kun olet lisännyt 14-15 kertaa (mittaa, että neule yltää kainaloon asti) , neulo etukpl, ota hihasilmukat langalle ja luo kainaloon hihasilmukoiden tilalle 3-4 s, neulo takakpl, ota hihasilmukat toiselle langalle ja luo kainalooon 3-4 s.
Neulo suljettuna neuleena vartalo-osaa n 3-4 cm. Ota pienemmät puikot ja neulo 1 o, 1 n - resoria 6 krs. Jatka taas sileää neuletta ja lisää 1. krs:lla tasavälein 10-12 s. Jatka neuletta paksummilla puikoilla ja jos haluat, voit sivusaumojen molemmin puolin tehdä 2- 3 kertaa lisäykset n 4-5 cm:n välein.
 
Neulo helman pituus sopivaksi ja päättele. (Tai neulo lopuksi sopiva helmapitsi tai muutama sentti helmineuletta, jotta helma ei rullaa. Tai anna rullautua :).)
 
Ota hihasilmukat puikoille ja poimi kainalosta 4 s. Neulo sileää 6 krs. Vaihda pienemmät puikot, neulo sileää 1 krs ja samalla kavenna 6 s välein. Neulo tämän jälkeen 1o, 1n -resoria 4 krs ja päättele joustavasti.
Tee toinen hiha samoin.
 
Voit vielä virkata helmaan pitsireunuksen, jotta reuna ei rullaa (jos et jo neulonut sinne reunusta.)
Helppo reunapitsi:
1. krs: *virkkaa ks, jätä 2 s väliin ja virkkaa seuraavaan s:aan 5 p, jätä 2 s väliin*. Toista *-* ja virkkaa krs:n loppuun ks.
2. krs:  5 kjs, *1 ks keskimmäiseen pylvääseen, 2 kjs, p edellisen krs:n ks:aan, 2 kjs * Toista *-* krs:n loppuun.
 
Toista näitä krs:ia haluamasi määrä.
 
 
Päättele langanpäät ja ompele napit. Ilahduta kullanmurua :).
Heitä myös kommentilla, mikäli tätä ohjetta lainaat, olisi kiva nähdä mahdollisia valmiita versioita!