Laitan nyt tähän linkin Tove-lapasten ohjeeseen, jonka laitoin talvella muistiin lapasia väsätessä.
Löytyy miehen isokätinen, naisen ja pikkulapsen koko.
 
 
 
Blogeihin, siis nimen omaan NEULEblogeihin kommentoimisesta, nimettömistä mielipiteistä - etenkin nega-sellaisista - ja muustakin blogikäyttäytymisestä on käyty mielenkiintoista keskustelua viime päivinä mm. täällä, täällä ja täälläkin. (ehkäpä vielä  muuallakin).
Itsekin olen vähän eri blogeihin kommentoinut aihetta, ja vaikka aihe jo saakin kaikin mokomin siirtyä muiden asioiden tieltä, laitan nyt vielä jotain ajatuksia tähän.
 
Jossain nousi esille se, saako blogeihin ylipäätään antaa negatiivista palautetta, vai onko sekin ärsyttävää, jos tulee pelkkiä  "aikunihanaa" -kommentteja?
Luulisin kuuluvan jotenkin etikettiin, että toisen blogiin tulla ikään kuin vieraisille. Ollaan kohteliaita, tervehditään, ollaan positiivisessa mielessä kiinnostuneita kyseisen henkilän töistä ja aikaansaannoksista. Toki uteliaina kurkistellaan ja jopa joskus vähän tirkistelläänkin ;). Tämä kaikki kuuluu tähän netissä pyörimiseen.
 
Ihanaa -kommentti on osoitus siitä, että löytyi kiva työ, josta tekee mieli antaa palaute. Mutta samalla luulisin, että sen lisäksi se  joskus on osa tätä sosiaalista verkostoa. Sillä tavalla voi paitsi kommentoida kyseistä työtä, samalla osoittaa kiinnostuksensa kyseisen henkilön blogia kohtaa, tavallaan tehdä tuttavuutta.
Uutena, kun meitä on jo niin älyttömän paljon, ei varmaan millään voi tulla tutuksi (jos ei sitä jo ole) vanhempien tai ylipäätään muiden  bloggaajien kanssa, jos ei ainakin jonkin verran itse aktiivisesti osallistu eli siis kommentoi toisten blogeja.
 
Ja sitten siihen nega / positiivisuus -kommentoimiseen; kyllä toisen blogissa ollaan hänen "vieraanaan", hänen alueellaan ja silloin mielestäni kuuluu asiaan kuulostella, toivotaanko tässä nyt neuvoja vai ei.
Kirjoitettuna vivahteita on vaikea tuoda esiin ja huumorikin jää joskus huomaamatta. Siksi on varmaan ylipäätään turvallisempaa antaa positiivista palautetta tai sitten olla hiljaa. Kritiikin muotoileminen niin, ettei se loukkaa, on tosi vaikeaa.
Koskaan kun ei voi tietää, miten toinen sen kommentin tai neuvonkaan ymmärtää, etenkin kun kommentti on julkinen ja kaikkien muidenkin nähtävillä.
 
Meitä neulebloggaajiakin kun on niin monentasoisia, ammattilaisista aloittelijoihin. Minulle ainakin tärkeintä on yhteisestä harrastuksesta iloitseminen ja ideoiden ja kokemuksien jakaminen ilman, että aletaan asettaa liian suuria vaatimuksia. Toivottavasti esimerkiksi töiden esittelyn kynnys ei nouse liian korkeaksi sen takia, että vähän vaatimattomamman työn esittely antaisi oikeuden suoraan haukkumiseen. Makuja kun on muutenkin monenlaisia, emmehän muutenkaan kaikki käytä esim. samanlaisia vaatteita tai kenkiä - toivottavasti ainakaan!!
Muuten (siis TosiElämässä) sitä kehumista tai ymmärrystä näitä käsitöiden tekmistä kohtaan tulee kai aika vähän, joten annetaan vaan palaa täysillä täällä.
Jos neuvoja tai jopa kriittisiä mielipiteitä erikseen kysytään, niin sittenhän ne ovat ok.
 
Eikä tämä silti tarkoita sitä, että jos kukaan ei kommentoi, työ on huono tai ruma. Välillä vaan kommentteja tulee ja välillä ei. Ja jonkin verran kyllä vaikuttaa sekin, miten ahkera ja aktiivinen itse on kommentoimaan.
Itselläni on hetkittäin huono omatunto siitä, etten varmaan ole jättänyt kommenttia kaikkiin niihin blogeihin, joita seurailen, vaikka tarkoitus olisikin ainakin kerran osoittaa olevani yksi kurkistelija :). Eiköhän meitä kaikkia edes hitusen kiinnosta, ketkä blogiamme lukevat?!
 
 
Vielä siitä nimimerkittä kommentoimisesta. Kyllä minusta näin selkeässä yhteisössä kuin neuleblogit nimimerkillä kirjoittaminen on eri asia kuin anonyymiys. (Joku kun väitti, että esim. Matti-Teppo on ihan yhtä käypä nimimerkki kuin mikä tahansa muu.)
Nimimerkki linkittyy  tiettyyn blogiin ja aikaisempiin "tapaamisiin" yhteisössä, joten se on värin tunnustamista ja kyllä, se osoittaa, että seison mielipiteeni takana.
Anonyymit kommentit toisaalta valitettavasti kuuluvat tähän nettiin myöskin, eihän niistä millään eroon päästä. Kuka tahansa voi nimimerkillä "Sanelma" heittäytyä tuntemattomaksi. Totta puhuen itse olen yllättynyt siitä, miten vähän tähän mennessä tuota anonyymi/negakommentointia neuleblogeissa onkaan ollut. Ringin laajetessa luultavasti siihenkin ilmiöön saa varautua :(. Enkä tarkoita, että se johtuisi neulebloggaajista itsestään, vaikka tietysti suureen joukkoon mahtuu monenlaisia ihmisiä ja monenlaisia tunteita, kateutta toisten taitoihin ja suosioon yms. Lisäksi neuleblogien saadessa julkisuutta, myös ulkopuoliset kiinnostuvat niistä enemmän.
Itse (ja ainakin Annella oli sama motto) yritän muistaa tämän: "Jos ei ole hyvää sanottavaa, parempi olla hiljaa." (Kuka tunnistaa?)
Joku saattaa silti tämänkin tulkita niin, että aha, ei tullut yhtään kommenttia, joten työni oli ilmeisesti huono.
Juuri siksi tämä on minusta erittäin hyvä esimerkki siitä, että kaiken voi tulkita ainakin kahdella tavalla.
 
 
Aiheesta kukkapurkin viereen; minua on alkuinnostuksen jälkeen sittenkin alkanut mietityttää SNY:n hinta.
Ymmärrän kyllä, että on hyvä edellyttää jotain samansuuruista summaa kaikilta osallistujilta ja jakautuuhan se monaankin osaan, eikä ole mikään ehdoton pakko, mutta, mutta, mutta eikö kukaan muu pidä sitä korkeana?
Silti tosiaankin osallistuminen houkuttelee, kunhan pääsen sopimukseen omatuntoni kanssa summasta ja siitä, että monia liveystäviä ja sukulaisiakin pitäisi muistaa nykyistä paremmin!
 
Tähän kommenttiinhan sisältyy nyt se riski, että jos päätänkin osallistua, vaikka olen ikään kuin kritisoinut tempausta, minua voidaan pitää jotenkin hieman epäilyttävänä motiiveiltani :):D! Idea on minusta edelleen kiva ja on todella ihailtavaa Kristeliltä ryhtyä ko. tempausta emännöimään. Oma osallistuminen vain, juu>< ei....  no onneksi on vielä aikaa miettiä!
 
Näihin sekaviin höpötyksiin päätän raporttini tällä kertaa. Ihme, jos joku tosiaankin jaksoi lukea loppuun asti :D. Pidätän oikeuden korjata tekstiä, kun luen sen joskus uudestaan, nyt loppuu aika.
 
Nyt täytyy jatkaa synttärivalmisteluja. Aamulla aloitin heti keittiössä hommailut, mutta kakun väsäämisen sijasta tulin värjänneeksi satsin lankoja. Hmmm, tärkeysjärjestys?
 
 
Ens kerralla varmaan taas jotain näytettävääkin, toivottavasti, kun aika monta työtä on ollut tekeillä.
 
Toppia tosin en  uskalla näyttää, kun siinä joku mättää :D.